AMSTERDAM – De meeste vliegtuigreizigers vinden het onzin om hun telefoon uit te zetten tijdens de vlucht. Mensen achten het ondanks de waarschuwingen erg onwaarschijnlijk dat hun mobiele toestel een vliegtuig kan laten neerstorten.

Uit nieuw onderzoek van de International Air Transport Association blijkt echter dat telefoons en andere elektronische apparatuur wel degelijk voor problemen kunnen zorgen. Eigenwijze reizigers die het niet nodig vinden om hun telefoon uit te schakelen hebben hiermee al een reeks vliegtuigongelukken veroorzaakt.

Uit het onderzoek onder 125 vliegtuigmaatschappijen blijkt dat vijfenzeventig afzonderlijke incidenten die tussen 2003 en 2009 plaatsvonden, zeer waarschijnlijk door het gebruik van mobiele apparaten veroorzaakt zijn.
In zesentwintig van de incidenten ging het om falende instrumenten waardoor er problemen met het landingsgestel en de automatische piloot ontstonden. Daarnaast hadden zeventien ongevallen betrekking op het navigatiesysteem van het vliegtuig, vijftien op het communicatiesysteem en in dertien gevallen werden elektronische waarschuwingen gegeven die betrekking hadden op motorproblemen.

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten