November 2021 nieuwsbrief

 • Maatregelen overheid per nov. 2021
 • Registratie certificaat jaarlijks
 • WKKGZ toelichting; misschien val je er niet onder!
 • Informatie WKKGZ, AGB code en WA verzekering nu op de website
 • Herinnering Reiki cursussen in de agenda zetten

Maatregelen overheid november 2021

De overheid heeft een aantal maatregelen aangekondigd. We merken dat deze enige toelichting nodig hebben. De maatregelen hebben betrekking op: 1,5 meter afstand, mond-neus maskers en de QR code.

Cursussen en opleidingen

 • QR code: niet overheids erkende (gereguleerde of gesubsidieerde) cursussen en opleidingen vallen niet onder de QR code verplichting.
 • 1,5 meter afstand: dit is een advies, geen plicht. Wel kunnen ons voorstellen dat je zorgt voor voldoende ruimte, frisse lucht en dergelijke (dat is eigenlijk altijd goed…).
 • Oefeningen waarbij studenten heel dicht bij elkaar komen: daarbij kun je de student in de gelegenheid stellen (herinneren) dat ze een neus-mondmasker kunnen gebruiken.
 • Kantine: mocht je cursusruimte of pand waarin je werkt een kantine of vergelijkbaar hebben, dan is die in theorie alleen toegankelijk met de QR code. Uitzonderingen zijn er alleen voor overheidsgebouwen zoals de 2e kamer, regeringsfunctionarissen en diplomaten.
 • Groepsgrootte: daar is geen beperking voor afgegeven, maar het kan verstandig zijn, ook om stress bij de cursist te voorkomen, de groepen niet te groot te maken.
 • Vragenlijst: je kunt ervoor kiezen om voorafgaand aan de aanvang van een cursus of opleiding een email te sturen met vragen als ‘heb je covid of covid-achtige klachten, ben je recentelijk in contact geweest met iemand die covid heeft’ en het verzoek dan dan tevoren contact met jou op te nemen.

Behandelingen / sessies

 • QR code: deze vallen niet onder de QR code verplichting. Hou er daarbij wel rekening mee dat als je werkt in een locatie als een sportschool of zwembad en je geen eigen entree hebt vanaf de straat, je wel onder de QR code verplichting valt.
 • 1,5 meter afstand: dit is een advies, geen plicht. Wel kunnen ons voorstellen dat je zorgt voor voldoende ruimte, frisse lucht en dergelijke (dat is eigenlijk altijd goed…).
 • Mond-neusmasker: Bij contactberoepen geldt een mondkapjesplicht ‘waar nodig’. Bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, geldt dit zowel voor de klant als voor de dienstverlener. Reiki-behandelingen en dergelijke vallen onder contactberoepen. Waar nodig is ter beoordeling van jou zelf. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen alleen een masker te gebruiken bij het behandelen van het hoofd van een cliënt en verder niet. Dat beleid is jouw keuze en zal ook afhankelijk zijn van de wensen van de cliënt.
 • Kantine: mocht je cursusruimte of pand waarin je werkt een kantine of vergelijkbaar hebben, dan is die in theorie alleen toegankelijk met de QR code. Uitzonderingen zijn er alleen voor overheidsgebouwen zoals de 2e kamer, regeringsfunctionarissen en diplomaten.
 • Vragenlijst: je kunt ervoor kiezen om enkele dagen voor de sessie een email te sturen met vragen als ‘heb je covid of covid-achtige klachten, ben je recentelijk in contact geweest met iemand die covid heeft’ en het verzoek om dan tevoren contact met jou op te nemen.

Registratie certificaat

Reiki Ryoho is sinds het begin duidelijk, ook naar studenten en cliënten toe; deze kunnen middels het registratiecertificaat zien dat je als master of practitioner bent aangesloten. Nadeel was dat dit niet elk jaar opnieuw verstrekt werd; was deze nog wel geldig en bleef deze op de muur hangen als iemand niet meer aangesloten was. Daarom is in de nieuwe versie duidelijk zichtbaar tot wanneer deze geldig is en wordt deze nu jaarlijks toegestuurd. Je ontvangt deze tegelijk of vlak na de nota van de jaarlijkse aansluitingskosten per email en kun je printen (goed leesbaar in in kleur en zwart/wit).

Informatie WKKGZ, AGB code en W.A. (praktijk)verzekering nu op de website

Informatie over W.A. verzekering, wet WKKGZ en de AGB code staat nu op de site.
De informatie staat na het inloggen bij ‘Voor leden’ en dan bij ‘Aanmelden diensten’.
Directe links:

WKKGZ: val je daar wel onder?

Toen de WKKGZ geïntroduceerd werd, was veel nog onduidelijk. Voor ons en zelfs voor de overheid zelf. Nu is een en ander duidelijker geworden en is de wet ook deels aangepast. Je hebt nu een flinke kans dat je niet onder deze wet valt, dus ook het lidmaatschap waardoor je aan de WKKGZ voldoet, niet nodig hebt. Deze informatie staat hier:

Agenda Reiki cursussen (herinnering)

Vergeet niet dat je nu de door jou gegeven reiki cursussen en opleidingen in de agenda kunt zetten op de site van Reiki Ryoho. Het is gemakkelijk en geheel kosteloos. Google en andere zoekmachines lezen het en ook de link naar jouw site in elke activiteit die je in de agenda zet, is goed voor jouw website bezoekers. 

Waar creëer je een activiteit voor in de agenda?

Zet je cursus in de agenda (klik)

 

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie