Reiki en subsidie – nieuwsbrief oktober 2022

Wat is het Stap budget***

Elke drie maanden is er in Nederland een aanvraag-moment voor elke inwoner in de werkende leeftijd, om een cursus* te volgen op kosten van de overheid**, tot een maximum bijdrage van 1000,- euro per cursus. Er wordt echter steeds een maximaal aantal subsidies verstrekt; je kunt het zien als een soort cursus-loterij. 

Overpeinzingen bestuur

Als wij als bestuur denken aan Reiki inwijdingen of opleidingen waarbij de kosten geheel of deels gesubsidieerd worden, komen er een meerdere vragen boven borrelen. Deze delen we hierbij graag.

Motivatie student:

 • In hoeverre is er sprake van een zuivere motivatie als de kosten van een inwijding gedragen wordt door de overheid. 
 • Elke Nederlander draagt weliswaar bij aan de subsidie (middels de inkomstenbelasting) maar de rechtstreekse relatie tussen de waarde die gegeven wordt aan een inwijding en de energie-uitwisseling is totaal niet aanwezig. 
 • Er is in Usui Shiki Ryoho sprake van een directe link tussen de energie-uitwisseling en de initiatie. Het is niet voor niets een van de elementen van de vorm. 

Vragen subsidie en Reiki 1 en Reiki 2 inwijdingen

 • Zou deze persoon de keuze voor het behalen van een reikigraad ook gemaakt hebben zonder de subsidie? 
 • Hoe voelt het voor de inwijdende reikimaster als de student feitelijk zelf niets heeft betaald voor de cursus c.q. initiatie?
 • Is er überhaupt sprake van een volledige initiatie, als de persoon qua energie-uitwisseling niets heeft losgelaten?
 • Hoe voelt dit voor de inwijdende reikimaster?

Een subsidie als het Stap budget en langere Reiki opleidingen

Als vervolg op het voorgaande; de subsidie kan ook aangevraagd worden voor de opleiding tot Reiki Practitioner of Reiki Master. Volgens de regels van het stap-budget mag de subsidie zelfs alleen aangevraagd worden voor een beroepsgerichte opleiding (dus niet voor reiki 1 en 2, maar dat gebeurt wel).

Vragen subsidie en Reiki opleidingen

 • Hebben eventuele bezwaren die betrekking hebben op het ondergaan van de Reiki 1 of Reiki 2 inwijdingen, wat jou betreft ook betrekking op een opleiding als Reiki practitioner of Reiki Master? 
 • Is de persoonlijke energie-uitwisseling na een subsidie van € 1000,- nog voldoende bij de RP opleiding?
  Noot: hou rekening met het feit dat de opleiding de jaren vóór het stap-budget geheel aftrekbaar was van de inkomstenbelasting, wat 34-52% scheelde.
 • Is de persoonlijke energie-uitwisseling na een subsidie van € 1000,- nog voldoende bij de RM opleiding?
  Noot: hou rekening met het feit dat de opleiding de jaren vóór het stap-budget geheel aftrekbaar was van de inkomstenbelasting, wat 34-52% scheelde.

Toelichting

 • * De cursus of opleiding dient door het onderwijsinstituut in het register van STAP te zijn gezet, middels een aanvraag. Deze aanvraag kan ook na een goedkeuring in een later stadium worden teruggedraaid, waarbij de stap-bijdrage dient te worden teruggestort.
 • ** De burger betaalt de cursus natuurlijk uiteindelijk zelf, want het budget komt gewoon uit de belastinginkomsten, terwijl de belastingaftrek van een cursus of opleiding per belastingjaar 2022 is vervallen. 
 • *** We noemen hier het Stap-budget, maar de vraagstelling zou ook een andere subsidie kunnen betreffen.

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie