Verkeerde vetten zorgen voor irritatie en agressie

woensdag 14 maart 2012 13:15

Het eten van te veel vet kan leiden tot meer agressie. Mensen die veel producten eten met transvetten erin zijn agressiever en sneller geïrriteerd dan mensen die deze laten staan. Transvetten zitten onder andere in fastfood en gebak.

c9d689f8 f369 46be a8f9 ff26ddf14548 friet2 14mrt

Transvetten zitten onder andere in friet

195242 fullimage simon rozendaal 60 90

Lees hier het commentaar van Simon Rozendaal:Maatregelen tegen overgewicht zijn onzinnig

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië – San Diego. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

Eetgewoonten
De onderzoekers begonnen met de vraag of er een relatie was tussen voeding en agressie. Hiervoor hebben ze van bijna duizend mensen gegevens verzameld over huneetgewoonten en hebben ze onderzocht of de deelnemers een gewelddadig verleden hebben.

Vervolgens zijn de proefpersonen onderworpen aan verschillende testen. Onderzocht is hoe ze omgingen met conflicten, hoe ze zichzelf beoordeelden op het gebied van omgeduld en irritatie en hoe hoog ze scoorden op een door de onderzoekers samengestelde agressie-schaal.

Beatrice Golomb, een van de onderzoekers, denkt dat deze resultaten interessant kunnen zijn voor scholen of gevangenissen. Groepen waarin veel agressie voorkomt, kunnen deze vetten in de toekomst beter vermijden.

Transvetten
De wetenschappers ontdekten dat er een relatie is tussen de voeding van de deelnemers en agressie. Als er meer producten met transvetten in het dieet voorkwamen, was iemand agressiever. Transvetten ontstaan onder andere bij het harden van plantaardige olie.

Deze vetten komen veel voor in producten zoals margarine, frituurvet, zoutjes, koek en gebak. Goede vetten zitten bijvoorbeeld in vis, noten, olijven of plantaardige olie.

Bron: artikel door Nelleke Groot (Elsevier)

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten