Witte groente of fruit verlaagt kans op een beroerte

De consumptie van veel witvlezig fruit zoals appels en peren en witte groente als witlof of bloemkool, kan de kans op een beroerte met de helft verminderen vergeleken met personen die weinig hiervan eten.

Dat blijkt uit een onderzoek van promovenda Linda Oude Griep die haar studie vandaag publiceert in het wetenschappelijke tijdschrift Stroke van de American Heart Association.
Zij deed het onderzoek met collega’s van Wageningen University en het RIVM in Bilthoven.

Uit eerder onderzoek onder ruim twintigduizend mannen en vrouwen uit Amsterdam, Doetinchem en Maastricht (gemiddeld 41 jaar) die bij aanvang geen hart- en vaatziekten hadden, bleek dat het eten van rauwe groente en fruit het risico op een beroerte aanzienlijk verlaagt.

Kleurgroepen

Met dezelfde gegevens is onderzocht of er een relatie is tussen de kleur van groente en fruit en het krijgen van een beroerte. De kleur van het eetbare deel van groente en fruit geeft aan dat ze mogelijk beschermende stoffen zoals carotenoïden en flavonoïden bevatten.

Een groep van 20.069 volwassenen vulde een uitgebreide vragenlijst in over hun gebruikelijke eetpatroon in het afgelopen jaar. Groenten en fruit werden in vier kleurgroepen ingedeeld:
Kleurgroep groen met bladgroenten, zoals spinazie en sla, kleurgroep geel/oranje zoals citrusvruchten en worteltjes, rood/paars met tomaat, aardbeien en blauwe druiven en de witte kleurgroep met appels en peren (aandeel 55 procent binnen de groep), naast onder andere banaan en bloemkool.

Wit en oranje

Witte (36 procent) en oranje/gele (29 procent) groenten en fruit leverden de hoogste bijdrage aan de totale groente- en fruitconsumptie. De deelnemers werden tien jaar gevolgd, waarvan bij 233 personen een beroerte werd vastgesteld.
Mensen met een hoge inname van witte groente en fruit hadden een 55 procent lager risico op het krijgen van een beroerte vergeleken met mensen met een lage inname.
Er werd geen verband gevonden van de consumptie van groenten en fruit uit de kleurgroepen groen, geel/oranje en rood/paars met het optreden van een beroerte.

Appel

Dit is de eerste studie waarbij naar kleuren van groenten en fruit is onderzocht. Het is daarom noodzakelijk dat deze bevindingen eerst worden bevestigd in ander onderzoek voordat hier conclusies aan worden verbonden.
“Met bijvoorbeeld een appel als tussendoortje kun je de inname van witte groenten en fruit makkelijk verhogen”, zegt onderzoekster Linda Oude Griep. Tegelijk waarschuwt het onderzoeksteam om de consumptie van groenten en fruit uit de overige kleurgroepen niet te verminderen, omdat die andere belangrijke voedingsstoffen bevatten die mogelijk beschermen tegen andere ziekten.

Het Productschap Tuinbouw heeft dit onderzoek financieel mogelijk gemaakt, maar is op geen enkele wijze betrokken geweest bij de analyse, de interpretatie en het beschrijven van de resultaten.

Vergelijkbare berichten

  • Kiwi beter dan vitamine-C in pil vorm

    Kiwi beter dan vitamine-C-supplement Dat kiwi’s rijk zijn aan vitamine C wordt nu weer door onderzoek bevestigd. De vrucht blijkt zelfs een effectievere bron dan een vitamine-C-supplement. De onderzoekers van de Nieuw Zeelandse University of Otago vergeleken de vitamine C opname in muizen na het eten van kiwi’s en het nemen van een supplement. De…

  • Belangrijk als je je op B12 laat testen

    Aan de aanvragers van laboratoriumdiagnostiek (mbt B12) Voor de vraagstelling “vitamine B12 deficiëntie” wordt door de AKC al vele jaren de bepaling van vitamine B12 in serum als diagnostische test aangeboden. Door de toename in kennis van de metabole gevolgen van een tekort aan vitamine B12 weten we dat die bepaling niet voldoende sensitief is…

  • De ergste E-nummers

    E nummers, je kent ze wel. Door de EEG goedgekeurde toevoegingen aan voedsel. Helaas wil ‘goedgekeurd’ niet zeggen gezond. Om maar een voorbeeld te noemen: E 621 ook wel MSG of Monosodium Glutomaat of Smaakversterker genoemd, staat in de USA op de lijst van stoffen die misschien veroorzaker zijn van M.E en M.S. en nog…

  • Frites, chips, zoutjes, brood kankerverwekkend

    Acrylamide in voedingsmiddelen – kanker verwekker In april 2002 ontdekte een Zweeds onderzoeksteam dat acrylamide, een stof die we kennen uit onder meer de verfindustrie, ook voorkomt in voeding. Acrylamide wordt op natuurlijke wijze gevormd tijdens het bakken of frituren van sommige voedingswaren. Er is dus geen sprake van externe vervuiling. Men onderzocht tunnelwerkers of…

  • B12 ipv chemotherapie

    B12 ipv chemotherapie B12 gebonden aan stikstof mogelijk alternatief voor giftige chemotherapie Tales of the ‘Trojan horse drug’ and the ‘miracle dogs’ Diagnosed with an extremely aggressive form of cancer called anal sac adenocarcinoma, Oscar’s future seemed bleak. Bedridden and unresponsive to chemotherapy or radiation, he would be lucky to survive three months. But thanks…

  • Groenten en fruit verandert huidskleur

    Groenten en fruit verandert huidskleur Laatste update: 7 maart 2012 23:08info AMSTERDAM – Het eten van groenten en fruit zorgt voor meer rood- en geeltinten in de huid die samen zorgen voor een gezonde kleur. Foto: Gezondheidsnet Onderzoekers van de University of St. Andrews in Schotland, onderzochten of de hoeveelheid gegeten groenten en fruit effect…