Vetten in pindakaas : goed voor je cholesterol

Pindakaas bestaat voor maar liefst 55% uit vet, waardoor het veel calorieën bevat. Toch heeft pindakaas een gunstige werking op het cholesterolgehalte in het bloed. Het bevat namelijk met name onverzadigde vetzuren en maar weinig verzadigde vetzuren . Pindakaas bevat geen transvetzuren .
De onverzadigde vetzuren leiden tot een stijging van het HDL-cholesterol en een daling van het LDL-cholesterol . Hierdoor zal het bloedvat minder snel dichtslibben en zal de kans op een hartinfarct of herseninfarct minder groot zijn.

Vergelijkbare berichten

  • Brein schiet in stressmodus bij actiefilm

    AMSTERDAM – Het zien van gewelddadige beelden zorgt voor veranderingen in het brein. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers van verschillende universiteiten vandaag in Science. Het is al langer bekend dat stressmomenten, zoals het plotseling opdoemen van een auto bij het oversteken of het zien van gewelddadige films, het lichaam in een stresstoestand doet schieten. In deze…

  • Onderzoek: rode wijn helpt tegen overgewicht

    Rode wijn helpt tegen obesitas. Een bepaald element uit de drank, dat ook in druiven zit, kan voorkomen dat vetcellen zich ontwikkelen. Dat meldt Journal of Biological Chemistry naar aanleiding van onderzoek van Purdue University. Vetcellen Het duurt minstens tien dagen voordat cellen zich volledig hebben ontwikkeld tot vetcellen. De aanwezigheid van de stof piceatannolvertraagt…

  • Rode wijn beschermt brein

    Rode cliente wijn beschermt brein AMSTERDAM – Een ’wonder ingrediënt’ in de wijn kan de schade verricht door bloedklonten in de hersenen minimaliseren. Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins University School of Medicine van het Amerikaanse Baltimore. De onderzoekers gaven gezonde geen muizen het bestanddeel resveratrol, dat in de zaden en schil van…

  • IJzer en heemijzer, het gevaar van tekort en de contradictie: darmkanker

    Wetenschappelijke studies over ijzer De overzichtsartikelen (meta-analyses) van gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde dubbelblinde humane studies (RCT’s) geven antwoord op de volgende vraag:“Is het slikken van voedingssupplementen zinvol?”. Ja bij een positieve conclusie en nee bij een negatieve conclusie. De overzichtsartikelen (meta-analyses) van cohort studies of van patiënt-controle studies geven antwoord op de volgende vraag:”Moet ik mijn voedingspatroon…

  • HOMOCYSTEINE AND VASCULAR DISEASE – a patient’s guide

    HOMOCYSTEINE AND VASCULAR DISEASE – a patient’s guide Dr Michael Crooke – Biochemistry Pathologist What is Homocysteine? Homocysteine is an amino acid found in blood and other body fluids. It is a breakdown product of another amino acid (methionine). Once homocysteine is formed it can be further broken down and excreted or it can be…

  • Co-enzym Q10 verhoogt levensduur van kankerpatiënten

    Co-enzym Q10 kan kankerpatiënten wier kanker al in een vergevorderd stadium zit, nog helpen. Uit een Deense analyse blijkt co-enzym Q10 (300 mg) de overleving met gemiddeld zeven maanden te verlengen; dat is gemiddeld 40% langer dan verwacht. De meeste patiënten namen daarbij nog andere antioxidantsupplementen: 5,7 mg vitamine C, 1,625 mg vitamine E, 487…