Auto-immuunziektes behandeld met varkensparasieten

AMSTERDAM – Parasieten-eieren uit varkenspoep kunnen mogelijk helpen bij het behandelen van auto-immuunziektes zoals de ziekte van Crohn en reuma.

Het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Coronado Biosciences Inc. is bezig een nieuwe behandelingsmethode te ontwikkelen voor auto-immuunziektes, meldt persbureau Reuters.

Patiënten zijn mogelijk gebaat bij het innemen van minuscule parasieten-eieren, die worden gewonnen uit de poep van varkens. Het onderzoek zou ook meer inzicht moeten geven in het ontstaan van auto-immuunziektes.
Zweepwormen
In een varken groeien de eieren uit tot volwassen zweepwormen, die zich ter plaatse voortplanten. Het varken heeft daar geen last van.
Binnen in mensen overleven de eieren echter krap twee weken. In die tijd lijken ze het immuunsysteem van de patiënt te veranderen. De parasieten zouden ervoor zorgen dat het afweersysteem stopt met het aanvallen van organen in het lichaam. De behandeling wordt getest op proefpersonen.

Hygiënehypothese

De behandeling is gebaseerd op de hygiënehypothese. Deze moet verklaren waarom er in ontwikkelde landen zoveel meer mensen last hebben van auto-immuunziektes dan in ontwikkelingslanden.
Mensen in rijke landen zouden volgens de hypothese te schoon leven. Kinderen worden minder blootgesteld aan ziekteverwekkers, zoals parasieten. Hierdoor gaat afweersysteem bij sommigen het eigen lichaam aanvallen.

Aanvulling:
Wat is dit artikel niet staat (wel in origineel van Reuters) De eerste testen bij mensen met Multiple Sclerose zijn veelbelovend!

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten