AMSTERDAM – De levensverwachting van mensen wordt beïnvloed door de maand waarin ze worden geboren. Dat beweren Duitse wetenschappers in een nieuwe studie. © Thinkstock
Mensen die in november jarig zijn, worden over het algemeen ouder dan personen die in mei zijn geboren.
Bij mannen kan het verschil in levensverwachting oplopen tot 11,7 maanden. Vrouwen die in november voor het eerst het levenslicht hebben gezien, worden gemiddeld 7,3 maanden ouder dan vrouwen die in mei zijn geboren.

Sterfgevallen
Die opmerkelijke bevindingen onthullen wetenschappers van de Universiteit van Greifswald in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American College of Cardiology. De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door gegevens over meer dan zes miljoen sterfgevallen tussen 1992 en 2007 in Duitsland te bestuderen. Het ging om mensen die stierven als gevolg van problemen met hun hart. De wetenschappers letten echter niet alleen op de doodsoorzaak. Ook de leeftijd en de geboortemaand werden in de studie meegenomen.

Patroon
Uit hun onderzoek komt een patroon naar voren waaruit blijkt dat de levensverwachting van mensen deels wordt beïnvloed door de maand waarin ze worden geboren. Dit patroon houdt volgens de wetenschappers ook stand als er niet alleen wordt gekeken naar sterfgevallen door hartfalen, maar naar overlijdensgevallen in het algemeen.

Zonlicht
Het is nog niet duidelijk waarom de geboortemaand invloed heeft op de levensverwachting van mensen.
De onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met de verschillen in zonlicht en luchtvervuiling in verschillende jaargetijden. Ook de kans op het oplopen van besmettelijke ziektes in bepaalde seizoenen speelt mogelijk mee.

Speculatie
“Het seizoen waarin we geboren worden, is een goed gedocumenteerde variabele die wordt geassocieerd met verschillende omgevingsfactoren in de beginfase van ons leven”, verklaart hoofdonderzoeker Thorsten Reffelmann op de Duitse nieuwssite The Local.
“Op dit moment kunnen we alleen nog maar speculeren over de factoren die van invloed zijn”, aldus Reffelmann.

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie