‘Gefrituurde vis vergroot kans op hartfalen’

‘Gefrituurde vis vergroot kans op hartfalen’
BAARN – Het regelmatig eten van gebakken of gekookte vis kan de kans op het krijgen van hartfalen bij oudere vrouwen verlagen. Het eten van gefrituurde vis, zelfs in kleine hoeveelheden, lijkt het tegenovergestelde effect te hebben. © Gezondheidsnet

Onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University bestudeerden het eetgedrag van bijna 85.000 vrouwen na de overgang tussen 1991 en 2008.
Hierbij vonden ze dat vrouwen die vijf ker peer week gebakken of gekookte vis (inclusief schaaldieren) eten een 30 procent lagere kans hebben op hartfalen, in vergelijking met de vrouwen die minder dan een keer per maand vis eten.

Gezonde vis
Eerder onderzoek liet al zien dat de vetzuren in vis, omega-3 vetzuren, het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Dit gebeurt door minder ontstekingen en het verbeteren van de bloeddruk en hart- en bloedvatenfunctie.
Het type vis is ook bepalend voor het effect op hartfalen. Donkere vissoorten zoals zalm en makreel verminderen het risico beduidend meer dan tonijn en witvis.

Gefrituurde vis
Daarnaast bleek uit het onderzoek dat zelfs het een keer per week eten van gefrituurde vis de kans op hartfalen met 48 procent vergroot. “Door het frituren verlies je niet alleen de gunstige voedingsstoffen uit vis, maar voeg je ook nog schadelijke stoffen toe.”, legt onderzoeker Donald Lloyd-Jones uit.
Deelnemers die vaker gebakken of gekookte vis aten, voelden zich gezonder en jonger dan de frituurliefhebbers. Daarnaast bewogen ze over het algemeen meer, rookten minder en hadden ook minder vaak diabetes, een hoge bloeddruk of hartziekten.
Het eten van gefrituurde vis ging vaker samen met een hoge calorie-inname, minder fruit en groente, meer ongezonde verzadigde en transvetten en een hoger BMI.

Gezond eetpatroon
Lloyd-Jones: ”We hebben laten zien dat vis in verband staat met het voorkomen van hartfalen. Gebakken en gekookte vis blijkt vaak al een onderdeel te zijn van een gezond eetpatroon, maar we zouden de inname nog wel een beetje mogen verhogen.”

Vergelijkbare berichten

  • Belangrijk als je je op B12 laat testen

    Aan de aanvragers van laboratoriumdiagnostiek (mbt B12) Voor de vraagstelling “vitamine B12 deficiëntie” wordt door de AKC al vele jaren de bepaling van vitamine B12 in serum als diagnostische test aangeboden. Door de toename in kennis van de metabole gevolgen van een tekort aan vitamine B12 weten we dat die bepaling niet voldoende sensitief is…

  • Curcumine (Curcuma) voorkomt schade door luchtvervuiling

    Raar maar waar. Muizen die behandeld worden met curcumine, zijn beter bestand tegen de effecten van dieseluitstoot. Ze hebben minder last van ontstekingen in de longen en in het bloed. Ook vormen er zich minder bloedklonters. De muizen hadden op voorhand een dosis gekregen van 45 mg curcumine/kg lichaamsgewicht, wat overeenkomt met drie gram voor…

  • Lachen verzacht pijn (echt!)

    Lachen verzacht pijn AMSTERDAM – Lachen is niet alleen gezond, het verzacht ook pijn. Dat ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met universiteiten uit Groot-Brittannië (Oxford) en de Verenigde Staten (Binghamton). PijngrensDe onderzoekers baseren hun conclusies op jarenlange wetenschappelijke experimenten waarbij proefpersonen pijnprikkels toegediend kregen als ijskou tegen de huid, een strak…

  • HOMOCYSTEINE AND VASCULAR DISEASE – a patient’s guide

    HOMOCYSTEINE AND VASCULAR DISEASE – a patient’s guide Dr Michael Crooke – Biochemistry Pathologist What is Homocysteine? Homocysteine is an amino acid found in blood and other body fluids. It is a breakdown product of another amino acid (methionine). Once homocysteine is formed it can be further broken down and excreted or it can be…

  • Kiwi beter dan vitamine-C in pil vorm

    Kiwi beter dan vitamine-C-supplement Dat kiwi’s rijk zijn aan vitamine C wordt nu weer door onderzoek bevestigd. De vrucht blijkt zelfs een effectievere bron dan een vitamine-C-supplement. De onderzoekers van de Nieuw Zeelandse University of Otago vergeleken de vitamine C opname in muizen na het eten van kiwi’s en het nemen van een supplement. De…

  • Ontdekt hormoon maakt sporten overbodig

    AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers van de Harvard Medical School hebben een hormoon ontdekt dat een vergelijkbaar effect heeft als sporten, zonder dat beweging nodig is. Ze schrijven over hun bevindingen in de online editie van het tijdschrift Nature van 11 januari. Lichaamsbeweging heeft een positief effect op verschillende organen in het lichaam, doordat het bepaalde…