‘Kerkganger heeft lagere bloeddruk’

Er bestaat een duidelijk verband tussen het aantal uren die doorgebracht worden in de kerk en een lagere bloeddruk. Een groot langdurige Noors onderzoek laat dit zien.
Foto: ANP
“Hoe vaker iemand naar de kerk gaat, des te lager is de bloeddruk.”, vertelt onderzoeker Torgeir Sorensen van het Sykehuiset Innlandet. “En het effect bleef bestaan na correctie voor andere mogelijke verklarende factoren.”

Het is voor het eerst dat een Europese studie tot deze conclusies komt. In de Verenigde Staten werd de bloeddruk wel al in verband gebracht met het kerkbezoek. Ongeveer 90 procent van de deelnemers aan de Noorse studie behoorden tot de Kerk van Noorwegen, maar slechts 4 procent bracht wekelijks een bezoek aan de kerk.

Hoewel de kerkelijke situatie in Noorwegen heel anders is dan in de Verenigde Staten, toonde het onderzoek van Sorensen bijna exact dezelfde resultaten als die Amerikaanse studie. “We kunnen niet zeggen of de religie de gezondheid van de deelnemers beïnvloedden of dat de gezondheid bepalend was voor de religieuze activiteiten die de deelnemers ondernamen.”, aldus Sorensen.

De onderzoekers hebben niet gekeken naar de invloed van andere religies als het Jodendom en de Islam. Sorensen: “Het is moeilijk om te zeggen of het verband tussen de bloeddruk en het aantal uren in de kerk ook voor deze religies geldt.”

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten