Koolhydraatverslaving bestaat

Eén plakje cake kan toch geen kwaad en rijst of (wit)brood is toch gezond?
En daarna heb je meer trek in de volgende hap en meer en meer… en op een dag kan je niet meer zonder je boterham of koekje of…

Hoe kan dat toch?
Dat eten een fijn gevoel kan geven, wisten we al. Wat we níet wisten – en nu wetenschappelijk aangetoond is – is dat verzadigde koolhydraten (bijvoorbeeld suikers) gebieden in de hersenen kunnen stimuleren die geassocieerd worden met verslaving en hunkeringen. Dus na dat goddelijke stukje chocolade verlang je binnen korte tijd opeens naar dat tweede stukje chocolade. En na dat derde stukje en naar dat vierde en vijfde en… Kortom; je overdrijft niet als je zegt dat je écht niet meer kon stoppen met eten.

Hunkering
Dit blijkt uit onderzoek van de Boston Children’s Hospital. “We hebben voor het eerst aangetoond dat verzadigde koolhydraten vele uren later de hunkering naar eten kunnen stimuleren, niet door psychologische mechanismen – lekker eten is zo smakelijk, je kan simpelweg niet stoppen met eten – maar door biologische effecten op de hersenen”, aldus hoofdonderzoeker David Ludwig.

Verzadigde koolhydraten op een rij:
Maar waar zitten die vervelende verzadigde koolhydraten in?
• Aardappelen
• Witbrood
• Snoep, cake, koek
• Zoete stoffen als Honing, suiker, siroop, aanmaaklimonade • Witte rijst
• Pizza
• Chips
• Frisdranken
• Zoete wijnen en likeuren

Bron:
Boston Children’s Hospital
David Ludwig & team

Vergelijkbare berichten

  • Co-enzym Q10 verhoogt levensduur van kankerpatiënten

    Co-enzym Q10 kan kankerpatiënten wier kanker al in een vergevorderd stadium zit, nog helpen. Uit een Deense analyse blijkt co-enzym Q10 (300 mg) de overleving met gemiddeld zeven maanden te verlengen; dat is gemiddeld 40% langer dan verwacht. De meeste patiënten namen daarbij nog andere antioxidantsupplementen: 5,7 mg vitamine C, 1,625 mg vitamine E, 487…

  • Vitamine B3 en D beschermen tegen de ziekenhuisbacterie

    Door het veelvuldige gebruik van antibiotica en desinfecterende producten zijn de zogenaamde superbacteriën een levensbedreigend probleem geworden in ziekenhuizen. Er zijn ondertussen een heel aantal ‘ziekenhuisbacteriën’, maar de bekendste is nog steeds methicilline resistente Staphylococcus aureus (MRSA). Enkele jaren geleden ontdekten wetenschappers dat mensen met een gebrek aan vitamine D veel meer kans hebben om…

  • Gezonde amandelcake

    Er zijn manieren om bijvoorbeeld een cake te maken die echt gezond is. Daarmee bedoel ik veilig voor kinderen, diabetici, ik denk zelfs geheel glutenvrij en je gezond genoeg om als aanvulling bij het ontbijt te gebruiken (naast je fruit…) CAKE VAN AMANDELMEEL: 400 gram amandelmeel (b.v. bij Goodiees, Makro, gezondheidswinkel) 5 eieren (2 geheel,…

  • tip: verzorgingsproducten vrij van aardolie

    Tijdens een van de laatste Reiki Practitioner opleidings-dagen kwamen ook de kwalijke effecten van olie en -alcoholen van aardolie-oorsprong op de huid aan de orde. (voor de nieuwelingen op dit gebied: als er op een label staat ‘alcohol’ of glycerine’ of vergelijkbaar is dit in 99% van de gevallen een aardolie product dat je vervolgens…

  • Belangrijk als je je op B12 laat testen

    Aan de aanvragers van laboratoriumdiagnostiek (mbt B12) Voor de vraagstelling “vitamine B12 deficiëntie” wordt door de AKC al vele jaren de bepaling van vitamine B12 in serum als diagnostische test aangeboden. Door de toename in kennis van de metabole gevolgen van een tekort aan vitamine B12 weten we dat die bepaling niet voldoende sensitief is…

  • ‘Groene thee helpt mogelijk Alzheimer voorkomen’

    NEWCASTLE – Uit een nieuw Brits onderzoek blijkt dat groene thee goed voor mensen is. Groene thee zou zelfs een ziekte als Alzheimer kunnen voorkomen. © Gezondheidsnet Dat concludeert een onderzoeksteam van Newcastle University. De onderzoekers testten of de beschermende eigenschappen van groene thee nog even sterk aanwezig waren na vertering. Volgens hoofdonderzoeker Ed Okello…