BAARN – Exemestane, een medicijn dat al gebruikt wordt om borstkanker te behandelen, kan ook voorkomen dat vrouwen de ziekte krijgen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers.

Voor het onderzoek bestudeerden de onderzoekers de gegevens van 4560 gezonde vrouwen in de levensfase na de menopauze uit de Verenigde Staten en Europa. De helft van de vrouwen kreeg een placebo, de andere helft het medicijn exemestane. In de placebogroep kregen 32 vrouwen borstkanker. In de groep die exemestane slikte, waren dat er elf.
Al in de jaren negentig toonden onderzoekers aan dat medicijnen als tamoxifen en raloxifene een preventieve werking hadden. Nadeel aan deze medicijnen was alleen dat ze nare bijwerkingen hebben. Zoals bijvoorbeeld hartaanvallen en bloedproppen.

Weinig bijwerkingen
Exemestane kent weinig bijwerkingen en is daarom veel geschikter om preventief tegen borstkanker te slikken. “Niet alleen is exemestane effectiever. Ook beschermt het beter en is het veiliger voor vrouwen.”, aldus één van de onderzoekers, Paul Goss.
Verder onderzoek moet uitwijzen hoelang vrouwen het medicijn zouden moeten slikken na de menopauze. De onderzoekers denken dat vrouwen zo’n vijf jaar na de overgang preventief exemestane zouden moeten slikken.

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten