|

Gezonde amandelcake

Er zijn manieren om bijvoorbeeld een cake te maken die echt gezond is. Daarmee bedoel ik veilig voor kinderen, diabetici, ik denk zelfs geheel glutenvrij en je gezond genoeg om als aanvulling bij het ontbijt te gebruiken (naast je fruit…)

CAKE VAN AMANDELMEEL:

400 gram amandelmeel (b.v. bij Goodiees, Makro, gezondheidswinkel)

5 eieren (2 geheel, 3 alleen eiweit) liefst omega 3 eieren

125 gram tot 150 gram Palmsuiker (glycemische index 30-35) heet ook wel Gula Djawa

2 flinke eetlepels echte yoghurt (te vervangen met 2 eetlepels olijfolie of ghee of roomboter)

1 eetlepel ghee of olijfolie of roomboter

snufje zout

snufje kaneel (sommigen kunnen daar niet tegen)

zakje bakpoeder (geen gist)

HOE:

1) oven voorverwarmen op 170 graden

2) alles door elkaar roeren (maakt niet uit in welke volgorde) met b.v. mixer

3) rond taartblik of cakeblik invetten met olie of boter

4) inhoud in taartblik doen en in midden van oven

5) ongeveer 35 minuten bakken

6) afkoelen, klaar

Noot 1:

Palmsuiker kan worden vervangen door honing of een melasse, maar dan is de cake een stuk minder gezond. Palmsuiker is echt de ideale suiker; lage glycemische waarde, kan ook in koffie e.d. (lost juist heel snel op) en is ook lekker.

Noot 2:

Een flinke appel, in stukjes gesneden, heerlijk mee roeren en -bakken in het beslag is een leuke afwisseling.
Daarnaast kan je naar wens stukjes noot e.d. toevoegen, maar realiseer je dat er al 400 gram noten in zit!

Vergelijkbare berichten

  • tip: verzorgingsproducten vrij van aardolie

    Tijdens een van de laatste Reiki Practitioner opleidings-dagen kwamen ook de kwalijke effecten van olie en -alcoholen van aardolie-oorsprong op de huid aan de orde. (voor de nieuwelingen op dit gebied: als er op een label staat ‘alcohol’ of glycerine’ of vergelijkbaar is dit in 99% van de gevallen een aardolie product dat je vervolgens…

  • Witte groente of fruit verlaagt kans op een beroerte

    De consumptie van veel witvlezig fruit zoals appels en peren en witte groente als witlof of bloemkool, kan de kans op een beroerte met de helft verminderen vergeleken met personen die weinig hiervan eten. Dat blijkt uit een onderzoek van promovenda Linda Oude Griep die haar studie vandaag publiceert in het wetenschappelijke tijdschrift Stroke van…

  • Veilig en fijne zonnebescherming

    Zoals je misschien al weet is het in Europa nu verboden zonnebrand te maken en te verkopen als de ‘standaard’ (kankerverwekkende) stoffen er niet in zitten. Een aantal van de betere merken is sindsdien gestopt met het verkopen van hun producten. Één van hen, Annemarie Börlind, heeft echter een uitstekend product op de markt gebracht….

  • Lachen verzacht pijn (echt!)

    Lachen verzacht pijn AMSTERDAM – Lachen is niet alleen gezond, het verzacht ook pijn. Dat ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met universiteiten uit Groot-Brittannië (Oxford) en de Verenigde Staten (Binghamton). PijngrensDe onderzoekers baseren hun conclusies op jarenlange wetenschappelijke experimenten waarbij proefpersonen pijnprikkels toegediend kregen als ijskou tegen de huid, een strak…

  • Taurine en diabetes

    Taurine is een voedingsstof die niet vaak wordt ingezet bij diabetes mellitus. Onterecht, suggereert onderzoek van de laatste jaren. Het gaat voornamelijk om dierstudies, maar de resultaten zijn veelbelovend en suggeren dat taurine een belangrijke rol kan spelen bij de preventie en behandeling van diabetes type 1 en 2. Daarnaast helpt taurine waarschijnlijk diabetescomplicaties tegengaan…

  • Parabenen en (borst)kanker

    Dit onderwerp is niet nieuw, de eerste keer dat wij er over lazen en de eerste wetenschappelijke studies gepubliceerd werden is meer dan 15 jaar geleden. Het was 5 jaar geleden groot nieuws (voorpagina en journaal) in Nederland, daarna eigenlijk vergeten en vreemd genoeg vandaag weer in een Nederlandse krant. In de USA en landen…