Onderzoek:
In een recent onderzoek kregen mensen die mentaal vermoeid waren of een matige vorm van burn-out hadden ofwel essentiële olie (een combinatie van pepermunt, basilicum en helichrysum) of een placebo (rozenwater). Ze kregen deze mee in een persoonlijke inhalator die ze een hele week lang thuis of op het werk moesten gebruiken. Beide groepen moesten drie keer per dag een score geven aan hun vermoeidheid of gevoelens van burn-out. Deze scores werden vergeleken met de scores die ze zichzelf in de week voor de ‘behandeling’ gaven.

Iedereen voelde zich in de behandelweek minder vermoeid, ook diegenen die een placebo kregen, maar diegenen die de aromatherapie kregen gaven zichzelf veel lagere scores op de vermoeidheidsschaal.

Aromatherapie:
Aromatherapie is het gebruik van essentiële oliën uit planten voor het behandelen van allerlei klachten. Het wordt al duizenden jaren toegepast bij een brede waaier van aandoeningen. Wetenschappelijke studies bevestigen dat bepaalde stoffen in de essentiële olie een invloed uitoefenen op het zenuwstelsel, de organen, de klieren, de spieren en/of andere delen van het lichaam. Essentiële oliën herstellen de balans in het lichaam.

De meest bekende toepassing van aromatherapie is die van stressvermindering en ontspanning. Dit is niet zomaar een subjectieve waarneming. In studies is aangetoond dat het inademen van essentiële oliën de hartslag en de bloeddruk doet dalen. Aromatherapie blijkt nu ook veelbelovend bij vermoeidheid en burn-out, bijverschijnselen van langdurige stress.

Voorbehoud:
Ga niet zomaar zelf aan de slag met essentiële oliën, maar raadpleeg een ervaren aromatherapeut. Aromatherapie is sterk individueel bepaald. De therapeut zoekt voor ieder individu de juiste essentiële olie of een combinatie van oliën.

Onderzoek referentie:
Varney E, Buckle J. Effect of Inhaled Essential Oils on Mental Exhaustion and Moderate Burnout: A Small Pilot Study. J Altern Complement Med. 2012 Nov 9.
Chuang KJ, Chen HW, Liu IJ, et al. The effect of essential oil on heart rate and blood pressure among solus por aqua workers. Eur J Prev Cardiol. 2012 Nov 29.

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten