Nieuwe K.O.R. (kleine ondernemers regeling)

De K.O.R. ofwel kleine ondernemers regeling zoals je nu misschien gebruikt is per 01-01-2020 vervangen door een geheel nieuwe regeling. De percentages en normbedragen zijn in het verleden wel vaker aangepast, maar dit betreft echt een andere regeling.

Het huidige kabinet heeft besloten om de huidige (oude) btw regeling voor de kleine ondernemer te vereenvoudigen en meer in overeenstemming te brengen met hoe onze buurlanden het regelen.

Verschillen qua opzet

 1. Tot op heden was het te betalen (af te dragen) bedrag aan btw bepalend of je in aanmerking kwam voor de kleine ondernemers regeling ofwel de K.O.R. In de nieuwe regeling is echter je totale omzet in een jaar bepalend.
 2. In de oude regeling was je (ook als je gebruik maakte van de K.O.R.) gewoon btw plichtig (zowel qua btw heffen als btw afdragen als de btw aangifte) en in de nieuwe regeling vervalt dit. Dus als je onder de nieuwe K.O.R. regeling valt hoef (mag) je geen btw meer heffen over je tarieven en mag je de betaalde btw ook niet meer aftrekken c.q. terugvragen. Ook de verplichte btw aangifte komt dan geheel te vervallen.

Nieuwe regeling is van toepassing bij elke rechtsvorm

Of je nu een BV hebt, een eenmanszaak, een VOF of praktijk voert als bijverdienste (dus belastingtechnisch geen ondernemer bent) je mag gebruik maken van deze regeling als je aan de criteria voldoet.

Criteria

 • Omzet lager dan 20.000 in een kalenderjaar (omzet exclusief btw)

Aanvragen K.O.R. regeling

 • Aanvragen doe je bij de belastingdienst
 • Aanvragen voor 01 november van het jaar voordat je wilt dat het ingaat
 • In verband met het invoeren van deze nieuwe regeling dient de aanvraag ontvangen te zijn op uiterlijk 20 november 2019. Aanvragen kan vanaf 1 juni 2019 (dus niet eerder).

Gevolg als je onder de nieuwe K.O.R. regeling valt

 • Mag / hoeft geen btw meer te heffen over je tarieven.
 • Mag de btw die je betaald hebt niet meer in mindering brengen. (deze moet je wel blijven betalen…).
 • Let op: als je diensten / producten levert aan het buitenland zijn er uitzonderingen.
 • Als ondernemer aanmelden voor deze regeling geldt voor minstens 3 jaar.

Advies:

 • Op dit moment lijkt het er op dat gebruik maken van deze nieuwe regeling vrijwillig is.
 • Reken uit of het voor jouw situatie voordeling is om er gebruik van te maken. Het klinkt in eerste instantie aantrekkelijk om geen btw meer te hoeven berekenen maar het impliceert dat je deze ook niet mag aftrekken. Bij ‘gewone’ activiteiten in een praktijk ben je meestal voordeliger uit, maar als je bijvoorbeeld producten of diensten levert met laag btw tarief terwijl je met hoog btw tarief inkoopt (zoals een uitgeverij) of als je iets levert via een tussenhandel en de eindgebruiker weer btw in tekening moet brengen (zoals een winkel) zou het onverstandig kunnen zijn gebruik te maken van deze (nieuwe) regeling. De oude F.O.R. regeling vervalt in ieder geval per 01-01-2020.

Overgangsregeling (automatisch)

 • Als je al regelmatig gebruik maakte van de K.O.R. regeling meldt de belastingdienst jou automatisch aan voor de nieuwe regeling.
 • Je krijgt daar bericht over, met instructies wat te doen als je geen gebruik wilt maken van de nieuwe K.O.R. regeling (of daar niet onder valt i.v.m. een te hoge jaar omzet)

Noot:

 • De regeling is gebaseerd op je maximale omzet, niet je winst.

Extra informatie:

Belastingdienst uitleg (klik)

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie