Cafeïne verkleint kans op huidkanker

Hoe meer kopjes koffie iemand drinkt, hoe lager de kans op de meest voorkomende vorm van huidkanker.
Deze bevinding publiceren Amerikaanse onderzoekers van onder meer Harvard University maandag in Cancer Research, na het bestuderen van ruim 110.000 mensen.
Het enorme aantal proefpersonen komt uit de Nurse’s Health Study, een van de grootste en langst lopende gezondheidsstudies ter wereld. De onderzoekers bekeken het dieet van al die mensen, en relateerden dat aan verschillende vormen van huidkanker.

Bij de meest voorkomende vorm van huidkanker, basaalcelcarcinoom, bleek cafeïne – ingenomen via koffie, cola, chocola en/of thee – een verlagend effect te hebben. 22.786 van de 112.897 proefpersonen ontwikkelden deze vorm van kanker.
Cafeïnevrije koffie valt helaas buiten deze relatie, wat aangeeft dat het echt de cafeïne is die het effect veroorzaakt.

Lijst
“Ik zou op basis van deze data niet besluiten meer koffie te gaan drinken”, zegt Dr. Jiali Han, hoofdonderzoeker. “Maar onze resultaten zetten basaalcelcarcinoom wel op een lijst met aandoeningen waar cafeïne een negatief effect op heeft. Een lijst waartoe ook diabetes type 2 en Parkinson toe behoren.”
Er is bewijs dat cafeïne de groei van tumoren in muizen tegenwerkt. Met meer studies in mensen en onderzoek naar het werkingsmechanisme hopen de onderzoekers meer van deze relatie bloot te gaan leggen.

Noot:
Koffie blijkt meer en meer juist een van de gezondste grondstoffen te zijn, maar alleen indien met mate genuttigd.
Koffie van mindere kwaliteit heeft juist weer minder positieve eigenschapen (aanwezigheid van acrylamide en irritatie darmen); we raden aan alleen koffie te drinken gemaakt van arabica-bonen en alleen donker gebrand. Voor thee raden we groene thee aan.

Vergelijkbare berichten

  • Melkzuurbacteriën verrassend succesvol tegen blaasontsteking

    Capsules met lactobacillen kunnen verrassend goed blaasontstekingen voorkomen. Ze zijn minder effectief dan antibiotica, maar het verschil is niet zo vreselijk groot. Bovendien treedt er bij lactobacillen geen resistentie op, terwijl dat bij antibiotica een groot probleem is. Dat blijkt uit een studie onder leiding van AMC-onderzoekers Suzanne Geerlings en Mariëlle Beerepoot. Een publicatie hierover…

  • ‘Zonnen halveert kans op borstkanker’

    AMSTERDAM – Het kan helemaal geen kwaad om lekker te zonnebaden. Althans, dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. Zij beweren dat het risico op borstkanker tot 50 procent beperkt kan worden als je elke dag drie uur in de zon zit. Verschillende testen in laboratoria suggereren dat borstkankercellen in staat zijn om vitamine D om te zetten…

  • Stoppen met roken verbetert persoonlijkheid

    Onderzoekers van de Universiteit van Missouri hebben bewijs gevonden dat jongeren die stoppen met roken, verbeteringen vertonen in hun algemene persoonlijkheid. In de studie vergeleken de onderzoekers mensen tussen de 18 en 35 jaar die rookten en die waren gestopt met roken. Uit het onderzoek blijkt dat individuen die roken tijdens hun jonge volwassenheid in…

  • Sporten en koffie veranderen DNA (Epigenetica)

    AMSTERDAM – het DNA van spieren wordt op dezelfde manier aangepast tijdens het sporten en het drinken van koffie 6 maart 2012 18:41 Dat schrijven Zweedse onderzoekers van het Karolinkska Instituut in Stockholm dinsdag in Cell. Het idee dat DNA statisch is en niet meer verandert tijdens het leven is al 10 jaar van tafel….

  • Fluoride, goed of niet?

    In bijna alle tandpasta’s zit fluoride, meestal zo’n 1000-1500 deeltjes per miljoen. Ondanks allerlei uitspraken van de overheid en van tandheelkundigen dat dat alleen maar gunstig is, zijn er honderden studies waarin fluoride in verband wordt gebracht met aangeboren afwijkingen, hersenbeschadiging, botkanker, ontkalking en – ironisch genoeg – tandbederf. In feite is fluoride een gif…

  • Veilig en fijne zonnebescherming

    Zoals je misschien al weet is het in Europa nu verboden zonnebrand te maken en te verkopen als de ‘standaard’ (kankerverwekkende) stoffen er niet in zitten. Een aantal van de betere merken is sindsdien gestopt met het verkopen van hun producten. Één van hen, Annemarie Börlind, heeft echter een uitstekend product op de markt gebracht….