Geadviseerde dagelijkse dosis vitamine C moet omhoog
De geadviseerde dagelijkse hoeveelheid vitamine C moet meer dan verdubbeld worden. Dat vermindert de kans op hart- en vaatziekten en kanker.
Oude richtlijn gebaseerd op (bijna) niet meer bestaande ziekten
Op dit moment is de (oude) richtlijn van de dagelijkse inname van vitamine C:90 milligram voor mannen en 75 voor vrouwen.
Volgens de onderzoekers is de hoeveelheid vastgesteld op de verkeerde manier: het is de minimale hoeveelheid om ouderwetse gebreken, zoals scheurbuik, te voorkomen, maar houdt geen rekening met de voordelen van een veel hogere inname.
Nieuwe richtlijn:
De wetenschappers stellen voor het advies te verhogen naar minimaal 200 milligram per dag.
Vooral de langetermijnvoordelen zijn niet meegenomen bij de oude geadviseerde hoeveelheid vitamine C.

2 onderzoeken:
1) Kans op overlijden aan hart- vaatziekten 60 procent verschil
Zo halen ze een studie onder 20.000 mensen aan, waaruit bleek dat kans op overlijden door hart- en vaatziektes 60 procent lager was in de groep met de hoogste vitamine C-concentratie in hun bloed (vergeleken met de laagste)
2) Meer vitamine C is 62 procent minder kans op kanker
In een andere studie had de groep met de laagste vitamine C-concentratie in het bloed 62 procent meer kans op kanker over een periode van 12 tot 16 jaar.

Zoveel groente en fruit kan niemand eten…
Niet elke wetenschappers is het echter met de oproep eens en stelt dat de mensen die veel vitamine C in het bloed hadden gewoon een gezondere leefstijl hadden en meer groente en fruit aten… Deze verschillen waren echter al weggefilterd in het onderzoek. Daarnaast zou dat betekenen dat een ieder 5 tot 9 stuks aan groente of fruit per dag zou moeten eten, een hoeveelheid die eigenlijk niet haalbaar is voor veel mensen, zo geven de onderzoekers toe.

BRON:
Critical Reviews in Food Science and Nutrition
Door een consortium van wetenschappers uit de Verenigde Staten, Denemarken en Frankrijk.

Noot:
Het advies betekent in de praktijk dat je niet ontkomt aan een supplement van minimaal 200 mg, in onze opinie 500 mg vitamine C per dag. Als je maag vitamine C niet als prettig ervaart, neem dan Vitamine C Esther.

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten