Mogelijk sneller oud door drinken frisdrank

Mogelijk sneller oud door drinken frisdrank

door onze redactie internet
LONDEN – Het drinken van fosfaathoudende frisdrank kan mogelijk de oorzaak zijn van een vroegtijdige veroudering van de huid, evenals van spierweefsel en van schade aan hart en nieren. Dat blijkt uit onderzoek van de gezaghebbende Harvard universiteit.

Het onderzoek is weliswaar tot nu toe uitsluitend gebaseerd op resultaten bij proefdieren, in dit geval muizen. Toch denken de onderzoekers vrij duidelijke aanwijzingen te hebben gevonden dat ook mensen waarschijnlijk door het drinken van veel fris met fosfaat sneller oud zullen worden en ook gezondheidsklachten, met name hartklachten en problemen met de nieren zouden kunnen krijgen. Verschillende soorten koolzuurhoudende frisdrank…

Fosfaat (P) is net als calcium (Ca) een mineraal. Onze botten bevatten een By grote hoeveelheid fosfaat en calcium. Net zoals bakstenen en cement bouwstenen zijn voor een sterke muur, zijn fosfaat en calcium bouwstenen voor sterke botten en tanden. Een juiste hoeveelheid fosfaat en calcium zorgen voor een sterk en gezond skelet.

Volgens onderzoeker Gerald Weissmann zijn frisdranken aangename dorstlessers. Het dorstlessende effect ontstaat door een combinatie van smaak, de verhouding tussen zoet en zuur en het tintelende effect van koolzuur. “Maar wat veel mensen echter niet weten is dat ze met drinken van koolzuurhoudende frisdranken vaak ook een flinke hoeveelheid fosfor binnenkrijgen,” aldus Weissmann. “En uit dit onderzoek is nu naar voren gekomen dat de fosforbalans in ons lichaam van invloed is op het verouderingsproces. Te veel maakt dat we doorslaan en wijn dus sneller ouder worden dan ons mogelijk lief is,” aldus de onderzoeker.

Overigens is deze studie van de Harvard Univesiteit niet de eerste die aanwijzingen biedt dat er wel degelijk gezondheidsbezwaren zouden kunnen kleven aan het drinken van grote hoeveelheden cola en ander frisse koolzuurhoudende frisdrankjes die miljoenen mensen dagelijks door de kelen laten glijden.

Breekbare botten, pancreaskanker ofwel kanker van de alvleesklier, een algehele spierverzwakking en soms zelfs verlammingsverschijnselen, het zijn kankerverwekkend allemaal kwalen die vaak gelinkt worden aan het Debt drinken van frisdrank. Er zijn zelfs onderzoeken die spreken van een verhoogd risico op de bovengemelde scholen kwalen en ziektebeelden bij het drinken van meer dan twee blikjes fris per week.

Uiteraard is de frisdrankindustrie het niet eens met deze onderzoeken. Richard Laming van de Britse Soft drink Association zegt: “Uit onderzoek is ook komen vast te staan dat slechts drie procent van het fosfor dat mensen dagelijks naar binnen krijgen afkomstig is uit frisdrank. Wat ons betreft is er dus nauwelijks een vuiltje aan de lucht en kunnen de mensen gewoon lekker doorgaan met het genieten van frisdrank, als onderdeel van hun dagelijkse doen en laten.

Vergelijkbare berichten

  • Groenten en fruit verandert huidskleur

    AMSTERDAM – Het eten van groenten en fruit zorgt voor meer rood- en geeltinten in de huid die samen zorgen voor een gezonde kleur. Onderzoekers van de University of St. Andrews in Schotland, onderzochten of de hoeveelheid gegeten groenten en fruit effect heeft op de huidskleur en publiceerden hun bevindingen deze week in het online…

  • Belangrijk als je je op B12 laat testen

    Aan de aanvragers van laboratoriumdiagnostiek (mbt B12) Voor de vraagstelling “vitamine B12 deficiëntie” wordt door de AKC al vele jaren de bepaling van vitamine B12 in serum als diagnostische test aangeboden. Door de toename in kennis van de metabole gevolgen van een tekort aan vitamine B12 weten we dat die bepaling niet voldoende sensitief is…

  • Rode wijn beschermt brein

    Rode cliente wijn beschermt brein AMSTERDAM – Een ’wonder ingrediënt’ in de wijn kan de schade verricht door bloedklonten in de hersenen minimaliseren. Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins University School of Medicine van het Amerikaanse Baltimore. De onderzoekers gaven gezonde geen muizen het bestanddeel resveratrol, dat in de zaden en schil van…

  • Taurine en diabetes

    Taurine is een voedingsstof die niet vaak wordt ingezet bij diabetes mellitus. Onterecht, suggereert onderzoek van de laatste jaren. Het gaat voornamelijk om dierstudies, maar de resultaten zijn veelbelovend en suggeren dat taurine een belangrijke rol kan spelen bij de preventie en behandeling van diabetes type 1 en 2. Daarnaast helpt taurine waarschijnlijk diabetescomplicaties tegengaan…

  • Lightdrankjes leiden tot een depressie

    NORTH CAROLINA Lightdranken zijn misschien wel goed voor je lijn, echter ze zijn minder goed voor je geestelijke gezondheid. Van koffie zou je juist minder depressief worden. Koffie en frisdrank Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek onder bijna 250.000 mensen. De onderzoekers brachten van 1995 tot 1996 van deze mensen de consumptie van frisdranken,…

  • Aanvulling op artikel over aardolie-vrije beauty producten

    Aanvulling op de aardolie-vrije producten:(met dank aan ervaringsdeskundige Sophia Blikkenhorst) Ook de producten van Dr. Hauschka, Weleda en het (wat goedkopere) Nederlandse merk E-Line en Sea-Line zijn aardolie vrij. Weleda en E-line en Sea-line zijn o.a. verkrijgbaar bij de Tuinen en De Natuurdrogist, Dr. Hauschka bij gecertificeerde winkels, zoals De Bijenkorf, Gimsel in Rotterdam en…