Witte groente of fruit verlaagt kans op een beroerte

De consumptie van veel witvlezig fruit zoals appels en peren en witte groente als witlof of bloemkool, kan de kans op een beroerte met de helft verminderen vergeleken met personen die weinig hiervan eten.

Dat blijkt uit een onderzoek van promovenda Linda Oude Griep die haar studie vandaag publiceert in het wetenschappelijke tijdschrift Stroke van de American Heart Association.
Zij deed het onderzoek met collega’s van Wageningen University en het RIVM in Bilthoven.

Uit eerder onderzoek onder ruim twintigduizend mannen en vrouwen uit Amsterdam, Doetinchem en Maastricht (gemiddeld 41 jaar) die bij aanvang geen hart- en vaatziekten hadden, bleek dat het eten van rauwe groente en fruit het risico op een beroerte aanzienlijk verlaagt.

Kleurgroepen

Met dezelfde gegevens is onderzocht of er een relatie is tussen de kleur van groente en fruit en het krijgen van een beroerte. De kleur van het eetbare deel van groente en fruit geeft aan dat ze mogelijk beschermende stoffen zoals carotenoïden en flavonoïden bevatten.

Een groep van 20.069 volwassenen vulde een uitgebreide vragenlijst in over hun gebruikelijke eetpatroon in het afgelopen jaar. Groenten en fruit werden in vier kleurgroepen ingedeeld:
Kleurgroep groen met bladgroenten, zoals spinazie en sla, kleurgroep geel/oranje zoals citrusvruchten en worteltjes, rood/paars met tomaat, aardbeien en blauwe druiven en de witte kleurgroep met appels en peren (aandeel 55 procent binnen de groep), naast onder andere banaan en bloemkool.

Wit en oranje

Witte (36 procent) en oranje/gele (29 procent) groenten en fruit leverden de hoogste bijdrage aan de totale groente- en fruitconsumptie. De deelnemers werden tien jaar gevolgd, waarvan bij 233 personen een beroerte werd vastgesteld.
Mensen met een hoge inname van witte groente en fruit hadden een 55 procent lager risico op het krijgen van een beroerte vergeleken met mensen met een lage inname.
Er werd geen verband gevonden van de consumptie van groenten en fruit uit de kleurgroepen groen, geel/oranje en rood/paars met het optreden van een beroerte.

Appel

Dit is de eerste studie waarbij naar kleuren van groenten en fruit is onderzocht. Het is daarom noodzakelijk dat deze bevindingen eerst worden bevestigd in ander onderzoek voordat hier conclusies aan worden verbonden.
“Met bijvoorbeeld een appel als tussendoortje kun je de inname van witte groenten en fruit makkelijk verhogen”, zegt onderzoekster Linda Oude Griep. Tegelijk waarschuwt het onderzoeksteam om de consumptie van groenten en fruit uit de overige kleurgroepen niet te verminderen, omdat die andere belangrijke voedingsstoffen bevatten die mogelijk beschermen tegen andere ziekten.

Het Productschap Tuinbouw heeft dit onderzoek financieel mogelijk gemaakt, maar is op geen enkele wijze betrokken geweest bij de analyse, de interpretatie en het beschrijven van de resultaten.

Vergelijkbare berichten

  • Verkeerde vetten zorgen voor irritatie en agressie

    Verkeerde vetten zorgen voor irritatie en agressie woensdag 14 maart 2012 13:15 Het eten van te veel vet kan leiden tot meer agressie. Mensen die veel producten eten met transvetten erin zijn agressiever en sneller geïrriteerd dan mensen die deze laten staan. Transvetten zitten onder andere in fastfood en gebak. Transvetten zitten onder andere in…

  • Cafeïne verkleint kans op huidkanker

    Hoe meer kopjes koffie iemand drinkt, hoe lager de kans op de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze bevinding publiceren Amerikaanse onderzoekers van onder meer Harvard University maandag in Cancer Research, na het bestuderen van ruim 110.000 mensen. Het enorme aantal proefpersonen komt uit de Nurse’s Health Study, een van de grootste en langst lopende…

  • Groenten en fruit verandert huidskleur

    Groenten en fruit verandert huidskleur Laatste update: 7 maart 2012 23:08info AMSTERDAM – Het eten van groenten en fruit zorgt voor meer rood- en geeltinten in de huid die samen zorgen voor een gezonde kleur. Foto: Gezondheidsnet Onderzoekers van de University of St. Andrews in Schotland, onderzochten of de hoeveelheid gegeten groenten en fruit effect…

  • Lightdrankjes leiden tot een depressie

    NORTH CAROLINA Lightdranken zijn misschien wel goed voor je lijn, echter ze zijn minder goed voor je geestelijke gezondheid. Van koffie zou je juist minder depressief worden. Koffie en frisdrank Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek onder bijna 250.000 mensen. De onderzoekers brachten van 1995 tot 1996 van deze mensen de consumptie van frisdranken,…

  • Lachen verzacht pijn (echt!)

    Lachen verzacht pijn AMSTERDAM – Lachen is niet alleen gezond, het verzacht ook pijn. Dat ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met universiteiten uit Groot-Brittannië (Oxford) en de Verenigde Staten (Binghamton). PijngrensDe onderzoekers baseren hun conclusies op jarenlange wetenschappelijke experimenten waarbij proefpersonen pijnprikkels toegediend kregen als ijskou tegen de huid, een strak…

  • Koffie goed tegen kanker”

    AMSTERDAM – Goed nieuws voor gestresste workaholics. Oostenrijkse onderzoekers concluderen dat het drinken van koffie goed is tegen kanker en hartziekten. Uit een onderzoek van het Griffith Health Institute en de Universiteit van Wenen in Oostenrijk blijkt dat koffie stimulerend werkt bij de aanmaak van antioxidanten door de aanmaak van het Nrf2 gen. Antoxidanten beschermen…