Dit artikel gaat er vanuit dat je al weet dat er 2 soorten vet bestaan: wit en bruin
In spanje komt dat ook terug in de omschrijving van ham. Er bestaat ‘de goedkopere ham en die wordt door de winkel ook wel omschreven als ‘Jamon blanco’ (met wit vet) en de betere (gezondere) soorten zoals Iberico de Cebo of Iberica de Bellota (beide met zwart vet, wat in Nederland en de USA bruin genoemd wordt)
Wit vet is bijvoorbeeld het harde wittige of gelige vet dat je aantreft bij een plofkip, entrecote, gewone margarine en goedkope olie.
Bruin (zwart) vet is olijfolie, goede (Oliec) olie, goed Iberico vlees. Alle ‘bruin’ veroorzakend vet lijkt qua structuur, ook qua gevoel tussen je vingers, op olijfolie. Het wordt ook heel zacht bij 21-30 graden Celsius (kamertemperatuur)

Het onderzoek:
Een Amerikaanse onderzoeksgroep heeft het hormoon ontdekt dat de opdracht aan het vetweefsel geeft om vetten te verbranden tijdens lichaamsbeweging. Het hormoon kreeg de naam ‘irisine’, naar de Griekse godin Iris.

Irisine wordt in de spieren aangemaakt tijdens lichaamsbeweging. Via de bloedbaan komt het in het vetweefsel terecht, dat vervolgens een transformatie ondergaat. In plaats van energie op te slaan, gaan de vetcellen nu energie verbranden. De vetcellen krijgen ook een bruine kleur: ze zijn omgevormd tot bruin vetweefsel.

Bronnen:
Jorge Iván Castillo-Quan. From white to brown fat through the PGC-1α-dependent myokine irisin: implications for diabetes and obesity. Dis Model Mech. 2012 May; 5(3): 293-295.

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten