De laatste jaren is er een discussie gaande over het wel of niet berekenen van btw aan cliënten in de praktijk door een (niet regulier) therapeut.
De opstelling van de belastingdienst in Nederland en België was dat je, zodra je als therapeut of zelfs alternatief arts niet in het BIG register of vergelijkbaar stond, je 21% btw over het tarief inrekening diende te brengen.

Dat is nu (voorjaar 2016) veranderd:
Een reguliere en niet reguliere arts of therapeut is nu gelijkgesteld.

Dat impliceert dat de niet reguliere arts of therapeut geen btw meer zou hoeven te rekenen aan de client als zorg is verleend. Omdat we hier de laatste maanden veel vragen over krijgen hieronder een toelichting.

HBO KTNO, BATC en CAT
Zeker zij die de opleiding afgerond hebben bij een door BATC / CAT geaccrediteerd instituut zitten in een positief grensgebied. Omdat we de hoogste accreditatie hebben bij het BATC en het CAT vallen we bij hen officieel onder HBO niveau. De BASTC en het CAT worden erkend door vele zorgverzekeraars. Daarmee zou theoretisch de weg vrij zijn voor btw vrijstelling, op voorwaarde dat je aangesloten bent bij de genoemde organisaties.
Let op: we houden hier een slag om de arm omdat het een proces-in-wording is. De belastingdienst gaat zeker kijken of ze de schade kunnen beperken waar het de erkenning door zorgverzekeraars betreft.Overwegingen

De HBO medische basiskennis 
Er is zowel in het artikel als in het wetsartikel regelmatig sprake van ‘mits in het bezit van MBK of PSBK. Daar deze eis identiek is aan het hoogste niveau van de KTNO en BATC zit je goed als je die classificatie hebt. Dit is echter niet de enige eis.

240 ECTS
In het artikel en wetsartikel wordt gesproken over 240 ECTS. 1 ECTS staat voor 28 studie-uren, in dit geval op HBO-bachelor niveau. 240 ECTS zou betekenen een totaal van 6720 studie uren. Dit haalt bijna geen enkele therapeut / healer / leraar die wij kennen.

Waarom geen 100% uitsluitsel
Alhoewel de eisen of-of zijn en niet aan alle eisen voldaan dient te worden, gaat de belastingdienst er vanuit dat de eisen qua HBO bij de CPION geaccrediteerde en de door de zorgverzekeraar goedgekeurden, zoals BATC en de CAT, identiek zijn. Dat is echter niet geheel het geval. Dus ja, je kunt concluderen dat bij de BATC of CAT aangesloten zijn voldoende is voor de btw vrijstelling, maar dat zou in theorie kunnen veranderen omdat de BATC en de CAT bijvoorbeeld geen 6720 studie-uren vragen, maar beduidend minder, namelijk 420 studie-uren excl. medische basiskennis.

Conclusie:
Het ziet er goed uit, terwijl er toch geen volledig uitsluitsel is omdat de aanname van gelijke eisen niet klopt. Ons advies: raadpleeg je boekhouder en overleg met de belastingdienst.

Link PDF artikel NRC-Handelblad over btw klik

Link PDF van de V.N.G.K. over btw klik

Link PDF compleet wetsartikel overheid klik

Noot:
Dit artikel gaat expliciet over het aanbieden van behandelingen met een zorg-karakter. Dus cursussen en opleidingen zijn uitgezonderd van de btw vrijstelling middels dit wetsartikel.

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten