Hoe meer kopjes koffie iemand drinkt, hoe lager de kans op de meest voorkomende vorm van huidkanker.
Deze bevinding publiceren Amerikaanse onderzoekers van onder meer Harvard University maandag in Cancer Research, na het bestuderen van ruim 110.000 mensen.
Het enorme aantal proefpersonen komt uit de Nurse’s Health Study, een van de grootste en langst lopende gezondheidsstudies ter wereld. De onderzoekers bekeken het dieet van al die mensen, en relateerden dat aan verschillende vormen van huidkanker.

Bij de meest voorkomende vorm van huidkanker, basaalcelcarcinoom, bleek cafeïne – ingenomen via koffie, cola, chocola en/of thee – een verlagend effect te hebben. 22.786 van de 112.897 proefpersonen ontwikkelden deze vorm van kanker.
Cafeïnevrije koffie valt helaas buiten deze relatie, wat aangeeft dat het echt de cafeïne is die het effect veroorzaakt.

Lijst
“Ik zou op basis van deze data niet besluiten meer koffie te gaan drinken”, zegt Dr. Jiali Han, hoofdonderzoeker. “Maar onze resultaten zetten basaalcelcarcinoom wel op een lijst met aandoeningen waar cafeïne een negatief effect op heeft. Een lijst waartoe ook diabetes type 2 en Parkinson toe behoren.”
Er is bewijs dat cafeïne de groei van tumoren in muizen tegenwerkt. Met meer studies in mensen en onderzoek naar het werkingsmechanisme hopen de onderzoekers meer van deze relatie bloot te gaan leggen.

Noot:
Koffie blijkt meer en meer juist een van de gezondste grondstoffen te zijn, maar alleen indien met mate genuttigd.
Koffie van mindere kwaliteit heeft juist weer minder positieve eigenschapen (aanwezigheid van acrylamide en irritatie darmen); we raden aan alleen koffie te drinken gemaakt van arabica-bonen en alleen donker gebrand. Voor thee raden we groene thee aan.

Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten