Dit is een qua lay-out vereenvoudigde weergave van de nieuwsbrief van Augustus 2021.

cropped-Reiki-Ryoho-logo-512x512-1.png

Reiki Ryoho Nieuwsbrief

Onderwerpen in de augustus 2021 nieuwsbrief
 • Tarieven Reiki cursussen
 • Cursus activiteiten in de agenda zetten

Agenda Reiki cursussen

Vergeet niet dat je nu de door jou gegeven reiki cursussen en opleidingen in de agenda kunt zetten, op de site van Reiki Ryoho. Het is gemakkelijk en kosteloos. Google en andere zoekmachines lezen het en ook de link naar jouw site in elke activiteit die je in de agenda zet, is goed voor jouw website bezoekers.
Waar creëer je een activiteit voor in de agenda?
Zet je cursus in de agenda

Tarief aanpassing Reiki cursussen

We kijken met regelmaat naar de tarieven, vanuit Reiki Ryoho maar ook vanuit onze betrokkenheid met Nederlof Centrum. De laatste keer dat de tarieven van de cursussen aangepast zijn was 2018.
Nu is het dan ook tijd daar weer naar te kijken.
Het is tijd de tarieven wat te herzien
Er is een gevoel en zelfs noodzaak denken we, om dit keer niet te kijken naar het bijhouden van inflatie en dergelijke alleen. In de eerste plaats is bijvoorbeeld het reiki 1 cursus tarief gigantisch achtergebleven bij de inflatie; 300 gulden in de jaren ’90 is 253 euro nu. Als we 1980 als referentie nemen zou het lesgeld van reiki 1 nu 343,- euro moeten zijn. Maar er is meer.
De wereld is veranderd (en we bedoelen niet covid).
De manier van lesgeven is veranderd (het zijn bij de meeste masters geen groepen meer van 20 of meer studenten) de tarieven van zalen en promotie zijn ook aanzienlijk duurder geworden dan de inflatie. Als voorbeeld onze (eenvoudige!) zaal in Amsterdam; ongeveer 25 jaar geleden betaalden we 200 tot 300 gulden huur. Qua inflatie zou dat nu 148 tot 222 euro moeten zijn. We betalen nu meer dan 1000,- euro, dat is gemiddeld 400% meer bovenop de inflatie.
Dit betreft meer dingen; toen was er geen internet, geen mobiel, minder fiscale verplichtingen en de studenten verwachten nu een zaal of speciaal ingerichte praktijkruimte in plaats van de woonkamer.
Waarom zulke achtergebleven tarieven
Er komen vanuit de reiki gemeenschap signalen van masters die zich afvragen waarom de tarieven zodanig laag zijn, dat ze er eigenlijk een baan bij moeten hebben en velen geven andere opleidingen om de verliezen op de reiki cursussen te compenseren.
Wij als adviseur van ons oude centrum moesten recentelijk de onkosten per student op papier zetten omdat de algemene voorwaarden van het NRTO dat vereist.
Kosten als na-service, afschrijving van materialen die slijten, eigen verzekeringen, pensioen, transport, boekhouding etc is allemaal niet meegenomen in de calculatie; de uitslag was shockerend; zelfs bij een groep van 15-18 deelnemers moeten we ongeveer € 92,- ex btw bijleggen per student (uitgangspunt lesgeld van 210,- inclusief btw).
En zoals je weet zijn de groepen niet altijd zo groot… bij kleinere groepen moet je nog veel meer bijleggen.
Wat we hiermee zeggen is dat we het beleid qua tarieven nu niet alleen kunnen baseren op de jaarlijkse indexering. Het is echt tijd om te zorgen dat je als reikimaster fatsoenlijk cursus kunt geven, zonder een noodzaak om andere activiteiten te ontwikkelen ter compensatie, zonder je af te vragen hoe het komt dat je aan het einde van de maand of het jaar niets overhoudt.
Feitelijk, zonder deze calculaties, zou het vanuit zelfliefde al omhoog mogen; de energie-uitwisseling klopt niet meer.
De echte waarde van Reiki
Het is niet zomaar een economische overweging om het tarief te verhogen. Wij en anderen met ons, vinden ook dat de huidige tarieven afbreuk doen aan de echte waarde van reiki; en reiki 1 is wat ons betreft geen 210,- waard maar duizenden euro’s waard.
We realiseren ons dat sommigen andere of riante omstandigheden hebben zoals een partner met een goed salaris, gratis of heel goedkope werkruimte en dergelijke, maar dat doet niets af aan het feit dat het niet meer klopt. Als reikimaster besluit je een heel weekend of vier opeenvolgende dagdelen te investeren in je studenten en daar mag een correcte vergoeding tegenover staan.

Hier enige verkenningen

Reiki 1:
– RR minimum: € 200 tot 265,-
– Reiki Alliance Nederland minimaal € 150,- maar veel leden vragen veel meer, tot maximaal € 250,-
– Duitsland: € 200,- tot € 350,-
– Nederland niet aangesloten masters € 150 tot € 350,-
Andere particuliere cursussen , van quantum touch tot babymassage en dergelijke:
– serieuze praktijk** € 300-800,- per 2 dagen
– Beginners € 150-350,-
** betekent niet persé kwalitatief hoogwaardig onderwijs maar een praktijk of centrum welke goed georganiseerd is; dus kan voortbestaan.
Reiki 2:
– RR € 500-600,-
– Nederland alliance € 500-600,-
– Duitsland € 500-700,-
Conclusie
 • Als wij als reiki gemeenschap de tarieven zouden houden zoals ze waren, creëren we feitelijk een methode, een branche die op den duur niet levensvatbaar is. En dat zou zonde zijn.
 • Zelfs al zouden er met de nieuwe tarieven jaarlijks iets minder studenten inschrijven, dan kun je als master beter minder cursussen geven maar dan tegen een fatsoenlijk tarief, dan zoals het nu is.
 • We zien dat de liefde voor reiki in principe de drijfveer is om les te geven, maar dat mag samengaan met een fatsoenlijke energie-uitwisseling, ook qua zelfrespect en de waarde die we aan reiki hechten.
 • Tegemoet komen aan angst of onzekerheid geeft geen kwaliteit. Dit mag je als mens wel voelen natuurlijk… maar zou niet mogen regeren.
We hebben collega’s gesproken over dit onderwerp, voordat we dit deelden. De reactie was heel positief. Met name het punt dat de energie-uitwisseling niet meer klopte was een gevoelig item dat resoneerde. We weten en voelen dat kwaliteit gewaardeerd wordt en het is ook belangrijk dat iets echt klopt.
Economisch
 • Economisch is ook van belang, al is het maar in verband met het voortbestaan van je praktijk,
 • Stel, een slecht scenario, dat minder studenten besluiten reiki bij jou te volgen. We denken niet dat dit op de lange termijn zo is, maar stel even van wel.
 • Wat gebeurt er bij financieel minder studenten in je klas? Hier willen we ook aandacht aan geven.
  Voorbeeld: Als je een groep van 8 reiki 1 studenten zou hebben met een tarief van bv 200,- tegenover 5 of 6 studenten met het nieuwe tarief van bv 325,- ben je als zelfstandige (en dat zijn we allemaal een beetje) beter af of ongeveer hetzelfde.
 • En dat is een scenario waarin we er vanuit gaan dat je minder inschrijvingen hebt. Het is onze ervaring dat juist als je jezelf op waarde schat en ergens voor gaat, er meer aanmeldingen zijn, niet minder. Want, elke reikimaster heeft dit zelf ervaren bij de keuze master te worden, als je iets echt wilt is het tarief niet meer van belang. Dit weten en voelen we diep in ons hart, vergeet dat niet.
 • Tegelijkertijd willen we het minimumtarief voor reiki 1 niet ineens te hoog zetten, om collega’s die dat wensen de gelegenheid te geven geleidelijker te verhogen. Dat komt ook tot uiting in het nieuwe advies qua minimum.

Van verkenningen naar nieuwe advies-tarieven

Reiki 1 lesgeld
– 250,- minimum
– 300,- beter
– 325,- advies
– 350,- maximum
Reiki 2
– 500,- minimum
– 550,- advies
– 650,- maximaal
Reiki Practitioner opleiding
– 1395 tot 1795,-
De mastergraad is wat ons betreft nog steeds in balans.
Een Hartegroet van het bestuur en de raad,
Bas Buis, Sunny Nederlof en Milou Van Rooij de Vries.
Bas Buis
Author: Bas Buis

Reikimaster, bestuur Reiki Ryoho

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie