‘Gefrituurde vis vergroot kans op hartfalen’

‘Gefrituurde vis vergroot kans op hartfalen’
BAARN – Het regelmatig eten van gebakken of gekookte vis kan de kans op het krijgen van hartfalen bij oudere vrouwen verlagen. Het eten van gefrituurde vis, zelfs in kleine hoeveelheden, lijkt het tegenovergestelde effect te hebben. © Gezondheidsnet

Onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University bestudeerden het eetgedrag van bijna 85.000 vrouwen na de overgang tussen 1991 en 2008.
Hierbij vonden ze dat vrouwen die vijf ker peer week gebakken of gekookte vis (inclusief schaaldieren) eten een 30 procent lagere kans hebben op hartfalen, in vergelijking met de vrouwen die minder dan een keer per maand vis eten.

Gezonde vis
Eerder onderzoek liet al zien dat de vetzuren in vis, omega-3 vetzuren, het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Dit gebeurt door minder ontstekingen en het verbeteren van de bloeddruk en hart- en bloedvatenfunctie.
Het type vis is ook bepalend voor het effect op hartfalen. Donkere vissoorten zoals zalm en makreel verminderen het risico beduidend meer dan tonijn en witvis.

Gefrituurde vis
Daarnaast bleek uit het onderzoek dat zelfs het een keer per week eten van gefrituurde vis de kans op hartfalen met 48 procent vergroot. “Door het frituren verlies je niet alleen de gunstige voedingsstoffen uit vis, maar voeg je ook nog schadelijke stoffen toe.”, legt onderzoeker Donald Lloyd-Jones uit.
Deelnemers die vaker gebakken of gekookte vis aten, voelden zich gezonder en jonger dan de frituurliefhebbers. Daarnaast bewogen ze over het algemeen meer, rookten minder en hadden ook minder vaak diabetes, een hoge bloeddruk of hartziekten.
Het eten van gefrituurde vis ging vaker samen met een hoge calorie-inname, minder fruit en groente, meer ongezonde verzadigde en transvetten en een hoger BMI.

Gezond eetpatroon
Lloyd-Jones: ”We hebben laten zien dat vis in verband staat met het voorkomen van hartfalen. Gebakken en gekookte vis blijkt vaak al een onderdeel te zijn van een gezond eetpatroon, maar we zouden de inname nog wel een beetje mogen verhogen.”

Vergelijkbare berichten

  • Verkeerde vetten zorgen voor irritatie en agressie

    Verkeerde vetten zorgen voor irritatie en agressie woensdag 14 maart 2012 13:15 Het eten van te veel vet kan leiden tot meer agressie. Mensen die veel producten eten met transvetten erin zijn agressiever en sneller geïrriteerd dan mensen die deze laten staan. Transvetten zitten onder andere in fastfood en gebak. Transvetten zitten onder andere in…

  • Cafeïne verkleint kans op huidkanker

    Hoe meer kopjes koffie iemand drinkt, hoe lager de kans op de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze bevinding publiceren Amerikaanse onderzoekers van onder meer Harvard University maandag in Cancer Research, na het bestuderen van ruim 110.000 mensen. Het enorme aantal proefpersonen komt uit de Nurse’s Health Study, een van de grootste en langst lopende…

  • Over vetten en hormoon ontdekt dat vetten doet verbranden

    Dit artikel gaat er vanuit dat je al weet dat er 2 soorten vet bestaan: wit en bruin In spanje komt dat ook terug in de omschrijving van ham. Er bestaat ‘de goedkopere ham en die wordt door de winkel ook wel omschreven als ‘Jamon blanco’ (met wit vet) en de betere (gezondere) soorten zoals…

  • Co-enzym Q10 verhoogt levensduur van kankerpatiënten

    Co-enzym Q10 kan kankerpatiënten wier kanker al in een vergevorderd stadium zit, nog helpen. Uit een Deense analyse blijkt co-enzym Q10 (300 mg) de overleving met gemiddeld zeven maanden te verlengen; dat is gemiddeld 40% langer dan verwacht. De meeste patiënten namen daarbij nog andere antioxidantsupplementen: 5,7 mg vitamine C, 1,625 mg vitamine E, 487…

  • ‘Bestaand medicijn kan borstkanker voorkomen’

    BAARN – Exemestane, een medicijn dat al gebruikt wordt om borstkanker te behandelen, kan ook voorkomen dat vrouwen de ziekte krijgen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers. Voor het onderzoek bestudeerden de onderzoekers de gegevens van 4560 gezonde vrouwen in de levensfase na de menopauze uit de Verenigde Staten en Europa. De helft van de vrouwen kreeg…

  • Verlies van vet met extra vitamine D

    Verlies van vetweefsel met extra vitamine D Iraanse wetenschappers gaven aan 75 mannen en vrouwen met overgewicht een supplement met 25 microgram vitamine D3 of een placebo. Na 12 weken hadden diegenen die vitamine D namen, bijna 3 kg minder vetmassa dan diegenen die een placebo namen. Ook de taille verminderde, maar het totale lichaamsgewicht…