‘Gefrituurde vis vergroot kans op hartfalen’

‘Gefrituurde vis vergroot kans op hartfalen’
BAARN – Het regelmatig eten van gebakken of gekookte vis kan de kans op het krijgen van hartfalen bij oudere vrouwen verlagen. Het eten van gefrituurde vis, zelfs in kleine hoeveelheden, lijkt het tegenovergestelde effect te hebben. © Gezondheidsnet

Onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University bestudeerden het eetgedrag van bijna 85.000 vrouwen na de overgang tussen 1991 en 2008.
Hierbij vonden ze dat vrouwen die vijf ker peer week gebakken of gekookte vis (inclusief schaaldieren) eten een 30 procent lagere kans hebben op hartfalen, in vergelijking met de vrouwen die minder dan een keer per maand vis eten.

Gezonde vis
Eerder onderzoek liet al zien dat de vetzuren in vis, omega-3 vetzuren, het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Dit gebeurt door minder ontstekingen en het verbeteren van de bloeddruk en hart- en bloedvatenfunctie.
Het type vis is ook bepalend voor het effect op hartfalen. Donkere vissoorten zoals zalm en makreel verminderen het risico beduidend meer dan tonijn en witvis.

Gefrituurde vis
Daarnaast bleek uit het onderzoek dat zelfs het een keer per week eten van gefrituurde vis de kans op hartfalen met 48 procent vergroot. “Door het frituren verlies je niet alleen de gunstige voedingsstoffen uit vis, maar voeg je ook nog schadelijke stoffen toe.”, legt onderzoeker Donald Lloyd-Jones uit.
Deelnemers die vaker gebakken of gekookte vis aten, voelden zich gezonder en jonger dan de frituurliefhebbers. Daarnaast bewogen ze over het algemeen meer, rookten minder en hadden ook minder vaak diabetes, een hoge bloeddruk of hartziekten.
Het eten van gefrituurde vis ging vaker samen met een hoge calorie-inname, minder fruit en groente, meer ongezonde verzadigde en transvetten en een hoger BMI.

Gezond eetpatroon
Lloyd-Jones: ”We hebben laten zien dat vis in verband staat met het voorkomen van hartfalen. Gebakken en gekookte vis blijkt vaak al een onderdeel te zijn van een gezond eetpatroon, maar we zouden de inname nog wel een beetje mogen verhogen.”

Vergelijkbare berichten

  • Sporten en koffie veranderen DNA (Epigenetica)

    AMSTERDAM – het DNA van spieren wordt op dezelfde manier aangepast tijdens het sporten en het drinken van koffie 6 maart 2012 18:41 Dat schrijven Zweedse onderzoekers van het Karolinkska Instituut in Stockholm dinsdag in Cell. Het idee dat DNA statisch is en niet meer verandert tijdens het leven is al 10 jaar van tafel….

  • Slaapmutsje voor betere gezondheid

    AMSTERDAM – Vrouwen die ’s avonds genieten van een lekker drankje zijn doorgaans gezonder naarmate ze ouder worden. Betere gezondheid op latere leeftijd Vrouwen die af en toe een glaasje drinken hebben veel meer kans om de 70 te bereiken in goede gezondheid dan zware drinkers en geheelonthouders. Dit concludeerden onderzoekers van de Harvard School…

  • Koolhydraatverslaving bestaat

    Eén plakje cake kan toch geen kwaad en rijst of (wit)brood is toch gezond? En daarna heb je meer trek in de volgende hap en meer en meer… en op een dag kan je niet meer zonder je boterham of koekje of… Hoe kan dat toch? Dat eten een fijn gevoel kan geven, wisten we…

  • Verlies van vet met extra vitamine D

    Verlies van vetweefsel met extra vitamine D Iraanse wetenschappers gaven aan 75 mannen en vrouwen met overgewicht een supplement met 25 microgram vitamine D3 of een placebo. Na 12 weken hadden diegenen die vitamine D namen, bijna 3 kg minder vetmassa dan diegenen die een placebo namen. Ook de taille verminderde, maar het totale lichaamsgewicht…

  • tip: verzorgingsproducten vrij van aardolie

    Tijdens een van de laatste Reiki Practitioner opleidings-dagen kwamen ook de kwalijke effecten van olie en -alcoholen van aardolie-oorsprong op de huid aan de orde. (voor de nieuwelingen op dit gebied: als er op een label staat ‘alcohol’ of glycerine’ of vergelijkbaar is dit in 99% van de gevallen een aardolie product dat je vervolgens…

  • EPA en aandachtsstoornissen bij kinderen

    Een Zweedse studie toonde de werkzaamheid aan van het omega-3-vetzuur EPA bij bepaalde kinderen met ADHD. Vooral kinderen met weerspannig gedrag hadden er het meeste baat bij. Kinderen met weerbarstig gedrag bleken te veel omega-6-vetzuren in het serum te hebben, wat de werking van omega-3-vetzuren naar de achtergrond verdringt. Dankzij suppletie van EPA gedurende 15…