|

Verkeerde vetten zorgen voor irritatie en agressie

Verkeerde vetten zorgen voor irritatie en agressie

woensdag 14 maart 2012 13:15

Het eten van te veel vet kan leiden tot meer agressie. Mensen die veel producten eten met transvetten erin zijn agressiever en sneller geïrriteerd dan mensen die deze laten staan. Transvetten zitten onder andere in fastfood en gebak.

c9d689f8 f369 46be a8f9 ff26ddf14548 friet2 14mrt

Transvetten zitten onder andere in friet

195242 fullimage simon rozendaal 60 90

Lees hier het commentaar van Simon Rozendaal:Maatregelen tegen overgewicht zijn onzinnig

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië – San Diego. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

Eetgewoonten
De onderzoekers begonnen met de vraag of er een relatie was tussen voeding en agressie. Hiervoor hebben ze van bijna duizend mensen gegevens verzameld over huneetgewoonten en hebben ze onderzocht of de deelnemers een gewelddadig verleden hebben.

Vervolgens zijn de proefpersonen onderworpen aan verschillende testen. Onderzocht is hoe ze omgingen met conflicten, hoe ze zichzelf beoordeelden op het gebied van omgeduld en irritatie en hoe hoog ze scoorden op een door de onderzoekers samengestelde agressie-schaal.

Beatrice Golomb, een van de onderzoekers, denkt dat deze resultaten interessant kunnen zijn voor scholen of gevangenissen. Groepen waarin veel agressie voorkomt, kunnen deze vetten in de toekomst beter vermijden.

Transvetten
De wetenschappers ontdekten dat er een relatie is tussen de voeding van de deelnemers en agressie. Als er meer producten met transvetten in het dieet voorkwamen, was iemand agressiever. Transvetten ontstaan onder andere bij het harden van plantaardige olie.

Deze vetten komen veel voor in producten zoals margarine, frituurvet, zoutjes, koek en gebak. Goede vetten zitten bijvoorbeeld in vis, noten, olijven of plantaardige olie.

Bron: artikel door Nelleke Groot (Elsevier)

Vergelijkbare berichten

  • Vitamine B3 en D beschermen tegen de ziekenhuisbacterie

    Door het veelvuldige gebruik van antibiotica en desinfecterende producten zijn de zogenaamde superbacteriën een levensbedreigend probleem geworden in ziekenhuizen. Er zijn ondertussen een heel aantal ‘ziekenhuisbacteriën’, maar de bekendste is nog steeds methicilline resistente Staphylococcus aureus (MRSA). Enkele jaren geleden ontdekten wetenschappers dat mensen met een gebrek aan vitamine D veel meer kans hebben om…

  • Kurkuma onderzocht als middel tegen (darm)kanker

    Uit eerder onderzoek is al gebleken dat kurkuma in staat is om kankercellen af te breken. Ook zou het goed zou zijn voor het geheugen en de lijn.Britse wetenschappers gaan onderzoeken of kurkuma, een indiaas kruid, kan worden ingezet bij de bestrijding van darmkanker. Kurkuma Kurkuma is een kruid dat ook wel koenjit of Indiase…

  • Zonnebrandcrème gelinkt aan endometriose

    Zonnebrandcrème gelinkt aan endometriose Endometriose is een pijnlijke aandoening die ontstaat wanneer het baarmoederslijmvlies (weefsel aan de binnenkant van de baarmoeder) buiten de baarmoeder begint te groeien. Het begint te woekeren in de buikholte, rond de eierstokken of eileiders, maar blijft zich gedragen als een onderdeel van de baarmoeder. In de eerste fase van de…

  • ‘Bestaand medicijn kan borstkanker voorkomen’

    BAARN – Exemestane, een medicijn dat al gebruikt wordt om borstkanker te behandelen, kan ook voorkomen dat vrouwen de ziekte krijgen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers. Voor het onderzoek bestudeerden de onderzoekers de gegevens van 4560 gezonde vrouwen in de levensfase na de menopauze uit de Verenigde Staten en Europa. De helft van de vrouwen kreeg…

  • Gezonde amandelcake

    Er zijn manieren om bijvoorbeeld een cake te maken die echt gezond is. Daarmee bedoel ik veilig voor kinderen, diabetici, ik denk zelfs geheel glutenvrij en je gezond genoeg om als aanvulling bij het ontbijt te gebruiken (naast je fruit…) CAKE VAN AMANDELMEEL: 400 gram amandelmeel (b.v. bij Goodiees, Makro, gezondheidswinkel) 5 eieren (2 geheel,…

  • Dik van water

    Geloof het of niet: van water kun je dik worden! Althans, dit stelt professor Adam Carey, voedingsdeskundige bij de Metropolitan Universiteit in Leeds. ” Water bevat verontreinigde stoffen die gezondheidsklachten veroorzaken. Zelfs gewichtstoename.” Hollywood is niet blij met de uitspraken van de Britse deskundigen. Welke celeb zweert niet bij drie liter water per dag om…